LEZING 1: De structuur en functie van insecten
11u00 – 12u15
Baroniezaal
Taal: Engels
Spreker: Dhr. Melvin Knapp (Killgerm Chemicals Ltd)
De naam verklapt het eigenlijk al: de lezing zal gaan over insecten. Meer specifiek zal Melvin diepgaand vertellen over de anatomie van insecten en over hoe de structuur van insecten relevant is voor de functie en betekenis in de bestrijding van ongedierte in het kader van de volksgezondheid. Op het einde wordt er voldoende tijd voorzien voor vragen, opmerkingen en ideeën van het publiek.
OVER MELVIN
Melvin startte zijn carrière in de ongediertebestrijding in 2006 als onderhoudstechnicus bij één van de toonaangevende plaagdierbeheersingsbedrijven in het VK. Zijn job bestreek een brede waaier aan ongediertebestrijdingsdisciplines, waaronder de huishoudelijke, commerciële, defensie- en voedselproductiesectoren. In 2009 werd hij verantwoordelijk voor het uitvoeren van inspecties en ongedierte-audits voor een grote supermarktketen in het VK, wat onder andere het uitvoeren van knaagdierbestrijdingsprojecten op grote locaties in Londen omvatte. In 2011 werd hij aangesteld als bioloog en werd hij verantwoordelijk voor het uitvoeren van gedetailleerde inspecties en audits voor de voedingsmiddelenproductie- en distributiesector.
In april 2015 trad Melvin in dienst bij Killgerm als Technisch Manager Zuid, waar hij trainingscursussen geeft en daarnaast als bioloog inspecties uitvoert en technische ondersteuning biedt aan plaagdierbeheersingsbedrijven en lokale autoriteiten in het zuiden van het VK. Verder is Melvin lid van de Royal Society for Public Health en bezit hij het ACE (Associate Certified Entomologist)-International certificaat, dat wordt uitgereikt door The Entomological Society of America.
LEZING 2: Monitoring door middel van automatische beeldherkenning en milieu-DNA (eDNA)
14u00 – 15u15
Baroniezaal
Taal: Nederlands
Spreker: Dhr. Bruce Schoelitsz (HAS Hogeschool Den Bosch)
Integrated Pest Management is ondertussen een begrip waar geen enkele plaagdierbeheerser nog aan kan ontkomen. De nadruk ligt daarbij op het voorkomen van overlast, eerder dan het bestrijden ervan. Een goede monitoring is daarbij van groot belang. De huidige technologische vooruitgang zorgt voor nieuwe methoden om te monitoren, niet alleen in de natuur, maar ook in en rondom gebouwen. Het lectoraat Innovatieve Biomonitoring van de HAS springt samen met Naturalis in op deze technieken. Hun doel is om automatische beeldherkenning en het gebruik van environmental DNA (d.i. genetisch materiaal dat organismen achterlaten in hun omgeving) toe te passen in de praktijk.
Tijdens deze lezing zal Bruce meer vertellen over hoe detectietechnieken met behulp van DNA in bebouwing gebruikt kunnen worden om niet alleen specifieke soorten te vinden, maar ook om een algemeen beeld te vormen van wat er allemaal in woningen voorkomt. Op het einde wordt er voldoende tijd voorzien voor vragen, opmerkingen en ideeën van het publiek.
OVER BRUCE
Tijdens zijn studie Biologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen hield Bruce zich veel bezig met studies naar insecten. Tijdens zijn master heeft hij in Wageningen onderzoek gedaan naar het eileggedrag van malariamuggen en heeft hij zijn eigen muggenkweek (inclusief bloedvoeding) in stand gehouden.
Na zijn afstuderen, kwam hij bij het KAD terecht, waar hij zich bijna 7 jaar lang met het vak plaagdierbeheersing heeft beziggehouden. Het uitvoeren van determinaties, van experimentele en praktijkonderzoeken en van inspecties bij particulieren omvatte een belangrijk deel van zijn werkzaamheden. Bruce vond het toen al belangrijk om overlast van plaagdieren te benaderen vanuit een populatie-ecologische context, wat resulteerde in een verminderd biocidegebruik.
Na veelvuldig contact met de HAS Hogeschool Den Bosch, maakte hij de overstap naar de hogeschool, waar hij nu docentonderzoeker is bij HAS green academy en kenniskringlid van het lectoraat Innovatie Biomonitoring. In zijn onderzoek, vaak samen met studenten, past hij moderne monitorings- en detectietechnieken, voornamelijk automatische beeldherkenning en eDNA, toe in de wereld van de plaagdierbeheersing. Er hebben al meerdere studentenprojecten plaatsgevonden waarbij onderzoek is gedaan naar plaagdieren in de insectenkweek, maar er worden ook nog onderzoeken gedaan met bedwantsen, ratten en muizen.